B- en C-jeugd in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar.

Aanmelden

Lid worden van onze gezellige vereniging? Inschrijven gaat via lid worden op SGV site of stuur een mail naar tc@sgvkorfbal.nl onder vermelding lid worden. Om deel te mogen nemen aan de competitie (niet voor kangoeroes) is een digitale spelerskaart vereist. Voor het maken van een spelerskaart is een recente pasfoto nodig. Mail de pasfoto naar ledenadministratie@sgvkorfbal.nl of upload deze in de Sportlink App.

Aanvoerder

In de ploeg is een van de spelers de aanvoerder. Deze persoon draagt een duidelijk zichtbare band om de bovenarm. De speler vertegenwoordigt de ploeg tijdens de wedstrijd en is verantwoordelijk voor een behoorlijk optreden van de spelers. Als er geen coach aanwezig is, neemt de aanvoerder deze taken over. De aanvoerder heeft het recht de scheidsrechter te wijzen op alles, in het belang van een goede voortgang van de wedstrijd.

Afschrijven

Afschrijven voor wedstrijden moet altijd zo snel mogelijk bij het wedstrijdsecretariaat én je trainer/coach, maar tot maximaal 4 dagen voor de wedstrijd (dinsdag 18:00 uur). Kijk voor de gegevens in het wedstrijdboekje of op de website.

Afschrijven voor een training moet zo snel mogelijk gebeuren bij je trainer/coach.

Bal

Een korfbal is ten minste tweekleurig.

Bardienst

Om de derde helft te kunnen spelen zijn er mensen nodig die bezoekers van een hapje en drankje voorzien. Wil je je opgeven voor een bardienst of wil je weten wanneer je bardienst hebt? Kijk dan in de Sportlink App.

Bestuur

Het bestuur van SGV komt maandelijks bijeen om de lopende zaken van de vereniging te bespreken.

Coach

Bij een ploeg kan een coach aanwezig zijn. De coach maakt de opstelling en bespreekt de wedstrijd voor met het team. Tijdens de wedstrijd kan de coach aanwijzingen geven en spelers wisselen.

Contributie

Leden ontvangen jaarlijks een factuur na de algemene ledenvergadering in november. Hier vind je de huidige contributie.

Donateur

Iemand die een geldelijke bijdrage geeft aan SGV met als doel de vereniging te steunen.

Ereleden

Iemand kan 15 jaar na uitreiking van het lidmaatschap van verdienste voorgedragen worden tot Erelid, als hij/zij nog steeds op bijzondere wijze actief is voor de vereniging.

Familiedagtoernooi

Al jaren organiseert SGV op Hemelvaartsdag een succesvol familiedagtoernooi voor jong en oud. Tijdens dit toernooi spelen leden en niet-leden samen wedstrijden.

Junioren

A-jeugd in de leeftijd van 16 t/m 19 jaar.

Kamp

SGV organiseert jaarlijks een weekend met daarin een kamp voor alle leden van de vereniging. Deze vindt in juni/juli plaats, nadat de competitie is afgelopen.

Kangoeroes

De Kangoeroes zijn de jongste leden van de club in de leeftijd van 3 tot en met 6 jaar. Ze komen elke zaterdagochtend naar de vereniging om te trainen. Waarbij op een speelse manier wordt kennisgemaakt met overgooien, schieten en samenspelen.

Kantine

SGV heeft een eigen kantine: De Uitloper! In dit clubgebouw vinden diverse activiteiten plaats, zoals avonden voor de jeugd, sinterklaasvieringen, kerstavonden, ledenvergaderingen enzovoort.

KNKV Wedstrijdzaken app (Sportlink)

De KNKV Wedstrijdzaken app is de officiële app voor korfballers, fans en toeschouwers, officials, teammanagers en de wedstrijdsecretaris rondom wedstrijdzaken.

En je kunt op een leuke manier de korfbalactiviteiten bijhouden:
– Blijf op de hoogte van standen, uitslagen en programma’s van je eigen team.
– Bekijk al je persoonlijke- en de teamstatistieken.
– Voeg je (spelerspas) foto toe aan je eigen profiel.
– Schrijf je in voor vrijwilligersactiviteiten.

Korfbal

Korfbal is een sport waarbij de bal alleen met de handen wordt gespeeld. Het wordt op een rechthoekig veld gespeeld en elke ploeg bestaat uit vier spelers en vier speelsters, die de bal door de korf proberen te schieten. De belangrijkste kenmerken van de sport zijn: dynamisch, veelzijdig, samenspel, gecontroleerd fysiek contact en gelijkheid van geslachten.

Korven en palen

Tegen elke paal wordt aan de naar het midden gekeerde kant een korf bevestigd, deze korf is geel en van kunststof.

De hoogte van de palen zijn:
Senioren, Junioren, Aspiranten B, Aspiranten C: 3,5 m
Pupillen D en E (ook 1 vaks): 3 m
Pupillen F: 2,5 m

Kunstgras

We spelen als vereniging op kunstgras. Toeschouwers staan achter de hekken, alleen spelers, reserves, coaches, verzorgers en scheidsrechters mogen binnen de hekken komen.

Lid van Verdienste

Iemand kan tot lid van verdienste worden voorgedragen, als hij/zij zich 15 jaar lang verdienstelijk voor de vereniging heeft gemaakt.

Opzeggen

Wil je opzeggen? Opzeggen doe je voor 1 mei, anders blijf je nog een jaar lang lid. Dat kan alleen door een bericht te sturen aan de ledenadministratie . Je ontvangt een ontvangstbevestiging. Als dat niet het geval is, dan is je opzegging niet verwerkt. Afmelden bij de trainers (Senioren of Jeugd) geldt niet als opzegging!

Pupillen

D-, E- en F-jeugd: 6 tot en met 10 jaar.

Senioren

Korfballers van 18 jaar en ouder.

Scheidsrechters

De scheidsrechter heeft de leiding over het spel. Tot zijn taak behoort:
– Het keuren van zaal, speelveld en materiaal.
– Het handhaven van de regels van het spel.
– Het optreden tegen overlast van het publiek.

De scheidsrechters zijn allemaal vrijwilligers en doen dit ook in de vrije tijd. Als vereniging vinden wij het belangrijk dat er respect is voor de scheidsrechters.

Schoolkorfbal

SGV organiseert jaarlijks een groot schoolkorfbaltoernooi voor kinderen van groep 5 en 6 van de basisschool. Het toernooi vindt plaats op de eerste woensdag van april.

Sponsors

De vereniging staat open voor verschillende manieren van sponsoren.

Neem contact op met de sponsorcommissie via sponsor@sgvkorfbal.nl

Sporthal Interweij

De thuishal van SGV. Sportlaan 1 te Culemborg

Sporthal Parijsch

De trainingshal van SGV op maandagavond, Eendenkooi 3 te Culemborg.

Sportpark Terweijde

SGV beschikt over een mooi sportcomplex in het sportpark Terweijde, Sportlaan 9 te Culemborg.

Teams

Een team bestaat uit minimaal 8 speler, liefst 4 dames en 4 heren, met daarbij een trainer/coach.

Tenue

SGV is trots op haar unieke eigen wedstrijdshirt. Het eigen ontwerp is tijdloos en draagt bij aan de binding binnen de vereniging. Tijdens wedstrijden dragen we daarom het witte shirt met silhouet van Culemborg en op de linkerborst het SGV logo en daaronder een blauw rokje of broekje.

Trainingsdagen

De jeugd vanaf de C en de senioren trainen 2x in de week: op maandag en woensdag. De overige jeugdteams en de trainingsgroep trainen op woensdag. De Kangoeroes trainen op zaterdagochtend.

Trainingslid jeugd

Korfballers tot en met 17 jaar die alleen willen trainen. Ze trainen mee met een team passend bij hun leeftijd.

Trainingslid/Recreanten

Korfballers van 18 jaar en ouder die alleen willen trainen.

Time-out

Een time-out is een onderbreking van de speeltijd gedurende 60 seconden. De duur van een time-out behoort niet tot de speeltijd. Het aantal toegestane time-outs per ploeg wordt bepaald door een wedstrijdreglement.

Een time-out kan door de coach alleen gedurende een spelonderbreking worden aangevraagd bij de scheidsrechter. Een wedstrijdreglement kan voorschrijven dat het aanvragen van een time-out door de coach moet worden gedaan via de teller. De coach meldt de aanvraag om een time-out bij de scheidsrechter door het maken van een T-teken met beide handen.

Technische Commissie

De technische commissie regelt alles rondom het korfballen. Ze zorgen onder andere voor de teamindeling en administratie rondom de wedstrijden.

Veld en zaal

In de zomer worden competitiewedstrijden op het veld gespeeld. In de winter worden de wedstrijden in de zaal gespeeld.

Verzamelen

Voor het verzamelen bij een wedstrijd gelden vaste afspraken. Bij een thuiswedstrijd word je minimaal 0,5 uur van tevoren op de plaats van de wedstrijd verwacht. Bij een uitwedstrijd wordt anderhalf uur van tevoren verzameld, vertrektijden staan in het wedstrijdboekje.

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn belangrijk voor onze vereniging. Zonder vrijwilligers zouden we niet meer kunnen korfballen of activiteiten kunnen organiseren. Wil jij iets betekenen voor de vereniging als vrijwilliger laat het weten aan het bestuur. We gaan graag in gesprek welke taak bij jou past.

Wedstrijdboekje

Drie keer per jaar wordt er een wedstrijdboekje uitgegeven. Hierin staan alle trainingstijden, wedstrijden, vertrektijden en rijschema’s.

Wedstrijden

Het wedstrijdreglement schrijft de speeltijd en de duur van de rust voor.

VeldZaal
Senioren2 x 30 minuten, 10 minuten rust2 x 30 minuten, 10 minuten rust
Junioren (A- teams)2 x 30 minuten, 10 minuten rust2 x 30 minuten, 10 minuten rust
B-teams2 x 30 minuten, 10 minuten rust2 x 25 minuten, 10 minuten rust
C en D-teams2 x 25 minuten, 10 minuten rust2 x 25 minuten, 10 minuten rust
Pupillen (E- en F- teams)4 x 10 minuten, 5 minuten rust4 x 10 minuten, 5 minuten rust

Wanneer de speeltijd van een speelhelft naar het oordeel van de scheidsrechter beïnvloed is door bijvoorbeeld overtredingen of invloeden van buitenaf, zoals het verzorgen van een blessures, wordt de speeltijd van de desbetreffende speelhelft verlengd met de duur van het oponthoud.

Wedstrijdsecretariaat

Het wedstrijdsecretariaat zorgt ervoor dat alle teams met voldoende mensen naar de wedstrijden kunnen gaan. Ze proberen voor vervanging of reserve spelers te zorgen. Afmelden voor de wedstrijden dient dan ook gedaan te worden bij het wedstrijdsecretariaat.

Zaalwacht

In de zaal hebben wij te maken met een extra taak: de Zaalwacht, ook wel zaalcommissaris genoemd. Hiervoor worden net als bij de scheidsrechters ‘vrijwilligers’ voor aangewezen. Bij de indeling wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met eigen speeltijden, het team dat je moet begeleiden en hoe vaak je al aan de beurt geweest bent. Ook wordt gekeken of het fluiten van een wedstrijd te combineren is met jouw aanwezigheid als zaalwacht.

De taken van een zaalwacht:

1. Zorg dat wedstrijden op tijd starten en eindigen. Bekijk van tevoren het wedstrijdprogramma op de SGV-website.
  2. Bewaar de orde in de zaal en de kleedkamers. Loop elk half uur door gangen en kleedkamers.
  3. Weet waar de verbandtrommel is. Vraag dit aan je voorganger.
  4. Wanneer de scheidsrechter van een wedstrijd niet komt opdagen en er geen KNKV-lid is dat bevoegd en bereid is de wedstrijd te leiden, wijst de zaalcommissaris een lid van het KNKV als scheidsrechter aan. Dit geldt ook wanneer een scheidsrechter door blessure of een andere reden niet in staat is om de wedstrijd verder te leiden. Voor het leiden van junioren- en seniorenwedstrijden moet het betreffende lid 17 jaar of ouder zijn.